Inne nazwy: tuńczyk / tuńczyk pospolity / tuńczyk błękitny / tuńczyk czerwony / tuńczyk niebieskopłetwy / tuńczyk zwykły / ton / tuńczyk północny.
Nazwa łacińska: Thunnus thynnus.
Nazwy obce: ang. bluefin tuna, niem. Roter Tun / Blauflossentun, fr. thon rouge, hiszp. atún rojo / atún de aleta azul, port. atúm rabilho / rabilo / rabil, wł. tonno, duń. thunfisk, norw. makrellstørje, szwedz. tonfisk, niderl. tonijn, bułg. ton, chorw. tunj, ros. tuniec, rum. ton, gr. tonnos, tur. ton balığı / orkinoz
Opis: Tuńczyk błekitnopłetwy ma mięso barwy różowo-czerwonej i ubogie w tłuszcz. Osiąga wielkość do 5 metrów i wagę do 500 kilogramów. Ma granatowy grzbiet, a boki i brzuch srebrzyste.
Kulinaria: Mięso jest zwarte, nadaje się do krótkiego smażenia i grillowania, dobrze jest je potem poddusić w płynie.