Ilustracja: 123rf.com

ostryga pacyficzna / ostryga wielka / ostryga japońska

[ ostrygi ]

Nazwa łacińska: Crassostrea gigas.

Nazwy obce: Pacific cupped oyster, Pacific king oyster, Japaneseoyster, niem. Pazifische Felsenauster, Japanische Felsenauster, fr. huître creuse de Pacifique, Japonaise, huître géante du Pacifique, hiszp. ostión japonés, chiń. mau lai, indon./malaj. tiram, filip. talaba, jap. ma-gaki.

Opis: Kształtem ostryga pacyficzna przypomina ostrygę portugalską, jednak przeważnie jest od nie znacznie większa. Mięso ma kremowoszarą lub złotożółtą barwę.

Występowanie: Pierwotnie w Azji Wschodniej, obecnie jest to najbardziej rozpowszechniona ostryga hodowlana na całym świecie.

Kulinaria: Nadaje się do jedzenia na surowo i do gotowania, pieczenia, smażenia w głębokim tłuszczu, a nawet panierowania. Stanowią podstawę sosu ostrygowego.