Ilustracja: kisspng.com

małż św. Jakuba

Nazwa łacińska: Pecten jacobaeus.

Nazwy obce: ang. scallop, fan shell, niem. Jakobsmuschel, Pilgermuschel, fr. coquille St.-Jacques, peigne de St.-Jacques, vanne, capeau, bask. xel, hiszp. rufina, capa santa, pelegrina, concha de peregrino, port. vieira, penteola, romeiro, wł cappa santa, conchiglia di San Jacopo, pellegrina, niderl. grote kamschelp.

Opis: Ma prawie białą muszlę o średnicy 10-13 centymetrów, jedna jej połówka jest płaska, druga wypukła. Swoją nazwę zawdzięcza apostołowi Jakubowi. Małże te służyły bowiem jako pokarm pielgrzymom podróżującym do miejsca jego domniemanego grobu w Komposteli. Były tak popularne, że ich muszle szybko stały się symbolem rozpoznawczym pielgrzymów.

Występowanie: W Morzu Śródziemnym, a także u wybrzeży Atlantyku w Hiszpanii, w Portugalii i Maroku.

Kulinaria: Nadają się do smażenia na maśle i do jedzenia na surowo, a także grillowania i zapiekania.