Ilustracja: Nikolay Nachev @ Shutterstock

krewetka czerwona argentyńska

[ krewetki ]

Inne nazwy: krewetka patagońska.

Nazwa łacińska: Pleoticus muelleri.

Nazwy obce: ang. Argentine red shrimp / Patagonian shrimp, fr. salicoque rouge d’Argentine, niem. Argentinische Rotgarnele, hiszp. gambón austral, port. Gambão-Argentino

Opis: Długość ciała do 16 centymetrów. Samice są zazwyczaj większe od samców. Jest to główny gatunek połowów skorupiaków na południowym zachodzie Atlantyku. Jeśli chodzi o Argentynę, to stanowi 30% całkowitej wartości eksportu produktów rybołówstwa. Połowy wpływają negatywnie na morski ekosystem ze względu na wysoki wskaźnik odrzutów, to znaczy, że w sieciach znajdują się również ogromne ilości towarzyszącej fauny, w tym bezkręgowce, młodociane i dorosłe osobniki płaszczek, rekiny i ryby kostnoszkieletowe, ptaki, żółwie, ssaki morskie, itp. Ten ogólny wolumen zazwyczaj nie jest wykorzystywany, nawet dla gatunków ryb handlowych, dlatego są one wyrzucane do wody martwe. Na przykład, w rejonie Zatoki San Jorge na każdy kilogram krewetek łowi się 1,29 kg morszczuka.

Występowanie: Południowo-zachodni Atlantyk: od Brazylii po Argentynę na obszarach o klimacie subtropikalnym do umiarkowanego. Największa liczebność występuje wzdłuż wybrzeża patagońskiego, na szelfie Morza Argentyńskiego.

Kulinaria: Odpowiednio przyrządzone nie są zbyt twarde ani zbyt miękkie, osiągając idealną równowagę. Smak słodki i maślany, przypominający homara.